Zrní design shop
Katalog | Autoři | Zprávy | Kontakt
Pytlík

Rudolf Schlattauer - poezie gobelínů


< >


11.říjen 2011


Ve třech institucích města Valašské Meziříčí si můžete připomenout 150. výročí narození Rudolfa Schlattauera, zakladatele gobelínové manufaktury. Projekt zahájený 12. října 2011, se účastní Muzeum regionu Valašsko, Moravská gobelínová manufaktura a Agentura Via.

Letos je tomu 150. let, co se narodil Rudolf Schlattauer (1861-1915), kterého vnímáme především jako osobnost, jež přivedla na Valašsko umění tkaní gobelínů a koberců. Gobelínka, kterou Schlattauer založil v roce 1898 Zašové, po deseti letech přesídlila do Valašského Meziříčí a zde funguje už více než 110 let a do jisté míry dokresluje charakter města. Zatímco o gobelínce a její produkci (nebo aspoň o čápech, kteří na komíně gobelínky hnízdí) je známo mnohé, o samotném zakladateli gobelínky se toho moc nedochovalo. Proto se daly dohromady tři instituce (Muzeum regionu Valašsko, Agentura Via a Moravská gobelínová manufaktura) a za podpory Ministerstva kultury ČR připravily výstavu, která se snaží představit Schlattauerovo dílo v celé jeho šíři. Výstava probíhá v prostorách všech tří zmíněných organizací a některé vystavené exponáty jsou v galerijním prostoru k vidění poprvé. Muzeum věnovalo Schlattauerovi první dva sály stálé expozice Sklo a gobelíny. Na pozadí dobového interiéru jsou vystaveny Schlattauerovy gobelíny a paravany z muzejních sbírek. Práce jsou v mnoha případech vystaveny i s původními Schlattauerovými návrhy, které se dochovaly v Zemském archivu v Opavě a jsou doplněny o nové poznatky, které při bádání o Schlattauerově díle vyšly najevo. Návštěvníci mají možnost se přesvědčit, z kolika barevných odstínů může být takový gobelín utkán, anebo nakolik se může textilní dílo proměnit za jedno století. Podkroví Galerie Sýpka nabídne návštěvníkům celkový pohled na Schlattauerovo dílo – tedy i na malířskou tvorbu či na návrhy textilií do interiérů. Seznámíme se i s jeho životem a zjistíme, že to byl zcestovalý a osvícený člověk, který dokázal v duchu dobových myšlenek povznést řemeslo na umění a prosadit kvalitní rukodělné výrobky v době vzkvétajícího průmyslu. Vystaven bude i jeden z nejstarších Schlattauerových gobelínů, který byl dosud ukryt v šeru depozitářů jako neidentifikovaný kus. Posledním místem, kde lze oslavit Schlattauerovo výročí, je kavárna, která nese jeho jméno. Najdete ji v areálu Moravské gobelínové manufaktury a kromě gobelínů svého zakladatele a jediného dochovaného stavu z jeho dílny Vám nabídne i občerstvení. Ke všem třem výstavám byla vydána jednotná vstupenka, brožura s textem Pavly Knápkové a pohlednice s vybranými gobelíny z muzejních a soukromých sbírek. Výstava potrvá do 22. ledna 2012 a její vernisáž proběhne ve středu 12. října 2011 v 18 hodin v Galerii Sýpka, na druhém nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.

Kontakt: Mgr. Kamila Valoušková e-mail: kamila.valouskova@seznam.cz Muzeum regionu Valašsko, p.o. Zámecká 3, 757 01 Val. Meziříčí tel.: 571 611 764; web: www.muzeumvalassko.cz




© 2010 Kulturní zařízení Valašského Meziříčí