Zrní design shop
Katalog | Autoři | Zprávy | Kontakt
Pytlík

Rudolf Schlattauer - poezie gobelínů


< >


19.září 2011


Výstava k 150. výročí od narození výrazné umělecké a tvůrčí osobnosti historie našeho města a celé Moravy ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko, Moravskou gobelínovou manufakturou.

Jméno „Rudolf Schlattauer“ sice moc valašsky nezní, ale je neodlučitelně spjato s Valašským Meziříčím, výtvarným uměním na počátku 20. století a gobelínovou manufakturou. Zatímco o gobelínce a její produkci (nebo aspoň o čápech, kteří na komíně gobelínky hnízdí) víme asi všichni mnohé, o samotném zakladateli gobelínky toho moc známo není.

Letos uplynulo 150. let ode dne, kdy se Rudolf Schlattauer narodil, a je proto na místě se s jeho osobností lépe seznámit. A protože to byl nejen zakladatel a pan ředitel, ale především výtvarník, nejlépe se s ním seznámíme prostřednictvím výstavy. Tu připravila Galerie Sýpka spolu s Muzeem regionu Valašsko a Moravskou gobelínovou manufakturou.

Výstava proběhne v době od 12. října 2011 až do 22. ledna 2012 a na Schlattauerovo dílo se můžete jít podívat do všech tří zmíněných institucí (za jedno vstupné). K výstavě bude vydán i drobný katalog a pohlednice s vybranými autorovými gobelíny. Navíc se, díky sponzorskému daru firmy Nedform a zručnosti sklářů místní sklářské školy, podařilo oživit jeden ze stěžejních motivů Schlattauerovy tvorby – květ vlčího máku.

Výstava vznikla za podpory Ministerstva kultury České republiky.

Mgr. Kamila Valoušková




© 2010 Kulturní zařízení Valašského Meziříčí